Pismo koordinacijskog tima elektroenergetskih sindikata BiH ministru Trhulju

Sa zajedničkog sastanka Koordinacijskog tima elektroenergetskih sindikata BiH održanom 20.03.2014 na Kupresu poslano je pismo na ruke gosp: Erdala Trhulja Federalnog ministra energije, rudarstva i industrije u kome stoji:

Poštovani
Ovim putem Vas želimo upoznati da je dana 20.03.2014.godine na Kupresu održan zajednički sastanak Koordinacijskog tima elektroenergetskih sindikata BiH. Na sastanku je zaključeno da je zbog novonastale situacije neophodno da se održi hitan sastanak na kojem se trebaju razjasniti svi detalji oko načina i okolnosti donošenja Privremenih smjernica elektroenergetske politike Federacije Bosne i Hercegovine i samim tim utjecaj na budućnost radnih mjesta naših članova sindikata i Elektroprivrednih poduzeća u Federaciji BiH, (JP EP HZHB d.d. Mostar i JP EP BiH d.d. Sarajevo).

Isto tako trebaju se razjasniti Vaši medijski istupi koji u radnicima Elektroprivrednih poduzeća stvaraju zabrinutost za svoja radna mjesta i produbljuju negativnu percepciju građanstva prema uposlenicima ova dva Poduzeća, jer se iz Vaših javnih istupa i intervjua stvara dojam da zbog viška radnika građani i industrijski pogoni plaćaju skuplje račune za potrošenu električnu energiju, a u isto vrijeme Uprave Društva primaju nove uposlenike pravdajući se sindikatima da im je to odobrio resorni ministar kroz planove poslovanja. Podsjećamo Vas da je do sada održana samo jedna sjednica Radne grupe dana 15.12.2011. godine po pitanju ažuriranja Akcionog plana Federacije BiH za prestrukturiranje i privatizaciju elektroenergetskog sektora u Bosni i Hercegovini, što nas dovodi do zaključka da se nakon ovog sastanka u proteklih 30 mjeseci sve poduzimalo bez sudjelovanja sindikalnih predstavnika i neophodnog socijalnog dijaloga svih strana na što se Bosna i Hercegovin obvezala potpisivanjem Ugovora o uspostavi Energetske zajednice i Memoranduma o razumijevanju o socijalnim pitanjima u kontekstu energetske zajednice i usvajanjem Socijalnog akcijskog plana, te ste imali obvezu da ispoštujete sve Zakonske procedure i potpisane međunarodne Ugovore i direktive pri donošenju ovako značajnih Odluka iz elektroenergetskog sektora i najavljenoj skorašnjoj liberalizaciji tržišta.

Cijeneći Vašu zauzetost i svakodnevne obveze koje imate, molimo Vas da pri zakazivanju sastanka vodite računa o zadatim rokovima koje je Ministarstvo energije, rudarstva i industrije predložilo Vladi Federacije BiH, te Vam skrećemo pozornost da je zbog donošenja učinkovitih Odluka neophodno da zajedničkom sastanku nazočite Vi osobno. Sastanak se mora održati najkasnije do srijede 26.03.2014.godine.  

unnamed 1

U prilogu ovog pisma donosimo interviju koji je Trhulj dao za portal biznis.ba
Federaciji BiH će liberalizirati tržište električne energije
Potrošači električne energije u Hrvatskoj prošle su godine osjetili što znači dolazak stranih, ali i domaćih trgovaca električnom energijom…Nekoliko kompanija započelo se utrkivati za potrošače nudeći povoljnije usluge.
Na sličnom su tragu i vlasti u Federaciji BiH koje će liberalizirati tržište električne energije, čime će federalne elektroprivredne kompanije izgubiti monopol.

U prvoj fazi doći će do snižavanja cijene električne energije velikim potrošačima, što je i obveza vlasti BiH iz smjernica Europske unije. Elektroprivrede će se naći pod pritiskom konkurencije i potrebom za smanjivanjem broja zaposlenih. Federalni ministar energetike industrije i rudarstva Erdal Trhulj najavljuje da će se uskoro na Vladi pojaviti smjernice koje su rađene zajedno s Federalnom regulatornom agencijom za električnu energiju (FERK) kojim će se označiti ozbiljniji početak restrukturiranja dvaju kompanija.
– Restrukturiranje elektroprivrednih poduzeća vodit će razdvajanju na proizvodnju, distribuciju i opskrbu je nešto što provodi EVropa. Odvajanjem distribucije se stvaraju uvjeti za privatne hidroelektrane, solarne, vjetroelektrane da imaju ravnopravan pristup distributivnoj mreži i svim opskrbljivačima. Na taj način se stvaraju uvjeti za liberaliziranje tržišta električne energije – objašnjava ministar Trhulj.

Na taj način se stvaraju uvjeti za dolazak trgovaca električnom energijom. Već sada, osim slovenskog GENI-ja koji opskrbljuje Aluminij, FBiH ima dva domaća opskrbljivača koja još ne mogu početi raditi zbog administrativnih zapreka.
– Cijena električne energije za industriju bi se mogla odmah smanjiti od sedam do 13 posto – naveo je Trhulj.
Po njegovim riječima, i građani sada plaćaju skuplju cijenu električne energije zbog prekobrojnih djelatnika u elektroprivrednim poduzećima.
– Razdvajanjem proizvodnje, distribucije i opskrbe pokazat će se da obje kompanije za opskrbu u EPBiH i EPHZ HB neće biti konkurentne s privatnim opskrbljivačima i tu će se pokazati višak radne snage. Tu će se najjasnije vidjeti teret koji plaćaju građani zbog viška broja zaposlenih u obje elektroprivrede, jasan je Trhulj.