Priopćenje za javnost u vezi Aluminija

Poštovani

Prinuđeni smo da se još jednom obratimo cjelokupnoj javnosti o pritiscima koje je izvršila Vlada Federacije BiH na JP EP HZHB d.d. Mostar da donese odluku o deblokadi računa Aluminija d.d. radi pružanja još jedne prigode da ovo Poduzeće izmiri nagomilana dugovanja i normalizira poslovanje Elektroprivrede HZHB.

Dug Aluminija za isporučenu električnu energiju stalno raste i pored sklopljenoga Ugovora o opskrbi električnom energijom za 2014. godinu i Ugovora o izmirenju dospjeloga duga trenutno je veći od 117 milijuna KM. Zbog ovolikoga duga i stalnoga povećanja potraživanja  bile su i poduzete mjere prinudne naplate potraživanja kroz blokadu računa Aluminija d.d. Mostar.

Ovo nije prvi ustupak koji je JP Elektroprivreda HZ HB uradila kako bi se iznašlo rješenje teške situacije u Aluminiju, ali svaki daljnji ustupak i nastavak gomilanja duga dovest će i Elektroprivredu HZ HB u situaciju kad neće biti u mogućnosti izmirivati svoje obveze. Takvo stanje u poslovanju Poduzeća prouzročilo bi lančanu reakciju i dovelo bi do kolapsa budući da mnogo i poduzeća i obitelji ovisi o poslovanju Elektroprivrede HZ HB.

U ime uposlenika Elektroprivrede HZ HB izražavamo duboku zabrinutost maćehinskim odnosom Vlade Federacije BiH prema poduzeću u kojemu radimo . Imajući razumijevanja prema uposlenicima i Upravi  Aluminija zahtijevamo da se hitno iznađe rješenje ovoga ogromnog problema, kako i Elektroprivreda HZ HB ne bi bila dovedena u isto tako tešku situaciju.

Vlada Federacije BiH se ne bi trebala izravno uplitati u poslovanja poduzeća. Ako se već upliće , nije li nevjerojatno da se kao problem ne stavlja to što se isporučena električna energija ne plaća ,nego to što Elektroprivreda HZB HB traži da se ta ista energija plati.

NSUEPHZHB očekuje odgovorno ponašanje Uprave Aluminija d.d. pri izvršavanju preuzetih obveza, budući da ovaj vrtoglavi iznos duga ozbiljno prijeti poslovanju i likvidnosti Elektroprivrede HZHB.

Isto tako, od Uprave Elektroprivrede HZ HB očekujemo da se ozbiljno posveti ovom problemu, jer je rješavanje istoga isključivo njihova odgovornost. Ova Uprava ne smije  ostati upamćena kao Uprava koja je ,u godini najboljih poslovnih rezultata, dovela Poduzeće u nezavidnu situaciju ili da je „uništila“ jaku i stabilnu Elektroprivredu HZ HB.

Porazna je činjenica da se ,predstavnici naroda u tijelima vlasti na svim razinama u BiH ,ne oglašavaju na očit pokušaj slabljenja ili gašenja dva iznimno značajna poduzeća poslovno, razvojno i strateški važna za razvitak i opstanak na ovim prostorima.

S poštovanjem

NSUEPHZHB